Our clients – who are very climate and ecologically conscious – wanted a small and highly sustainable new home near the beach in suburban Scarborough.

The subdivided 430sqm block has laneway frontage, and our design sought to balance garden and internal living spaces, to achieve an equitable relationship between the two.

The small, narrow footprint of the house maximises the long northern aspect, where large expanses of glazing provide wonderful connections to the outdoors.

These windows and doors are shaded to eliminate all summer and shoulder season sun, while allowing winter sun to penetrate the rooms and passively warm the house.

This design works hard to optimise the home’s passive thermal performance – resulting in a 7.9-star NatHERS rating – while reducing its overall carbon footprint. This led to an 85% reduction in Global Warming Potential compared with the average new build.

Status: Completed 2023

Project Type: Homes – new build

Client:   Private

Materials: concrete, brick, timber, cement sheet

CREDITS:

Team: MDC Architects, Dwyer Landscape Design

Builder: WD Harris