This 1970s brick cottage in North Fremantle has been given a new lease on life, with internal works and a new rear extension that bring light and warmth into previously dark and cool rooms.

On this project, all of our design decisions were driven by the desire to improve solar access. Along the northern elevation, windows to the kitchen and dining area were enlarged, and these will overlook a new narrow garden bed along the boundary.

The new rear extension is positioned along the southern boundary, to maximise the potential for northern garden space.

We also sought to retain the character of the existing home, which forms part of the architectural language of the existing streetscape. New planting was added to screen a large portion of the western elevation which faces the street, thereby increasing privacy to the main bedroom.

The new extension was constructed with a complementary architectural language, using a similar material palette, albeit expressed in different ways.

This project exemplifies the MDC Architects approach to renovations: to create simple and liveable spaces for our clients while improving access to sunlight, cross breezes and connection to gardens.

Status: Completed 2021

Project Type: Homes – renovation

Client: Private

Materials: Timber, Brick, corrugated metal

CREDITS:

Team: MDC Architects