Megalong Renovation & Garden Landscaping

This original 1940s workers cottage suffered from poor circulation because of the 90s addition and other changes that had taken place at the rear over the years. These created a ‘dead end’ and blocked any connection to the rear laneway. 

We set out to reinvigorate the house from the front garden to backyard, by creating a ‘mega long’ hallway and visual axis.

Along this axis, we made small interventions to some of the existing spaces and repurposed others. At the front and engaging with the garden the formal lounge was converted into a rich timber-lined study. And the central bathroom was converted into a dark transitional space between old and new, creating a clear circulation path that was previously non-existent. 

This in turn allowed us to open up the kitchen and bring in more light. At the back, a new garden and carport were designed to create a second entry and also bookend the long visual corridor. 

A key design move involved opening up the rear fence to enhance the sense of space in the rear garden and insert some much needed greenery into the laneway.

We used a simple palette of rich timbers and translucent materials to complement the existing dwelling, and we worked carefully to reuse and repurpose the existing fabric while enhancing the spatial qualities and flow, both within and through the house.

Commendation for Residential Architecture Houses (additions and alterations) – WA Architecture Awards 2020

Status: Completed 2019

Project Type: Homes – renovations

Client: Private

Materials: Timber, Bricks

CREDITS:

Team: MDC Architects, Bruce Construction Design

Megalong by MDC Architects uses black stained timber flooring and cabinetry to create a new hallway with open wine rack to the kitchen The renovation at Megalong by MDC Architects features rich timber cabinetry that line a study space and book shelving The renovation at Megalong by MDC Architects features rich timber cabinetry that line a study space and book shelving Open shelving and wine rack at Megalong by MDC Architects connects the kitchen to a black lined hallway The 90’s living area at Megalong by MDC Architects has had the ceiling lifted to expose all the roof timbers and increase the height of the space. The carport at Megalong by MDC Architects features a timber batten fence and polycarbonate roof box Megalong by MDC Architects features a timber battened lined fence and gate to the rear laneway with climbing plants that spill out of the fence The kitchen at Megalong by MDC Architects features blackbutt shelving details over the sink The renovated kitchen at Megalong by MDC Architects has a vaulted ceiling up to a skylight to wash light over the space. The renovated kitchen at Megalong by MDC Architects has a vaulted ceiling up to a skylight to wash light over the space. The 90’s living area at Megalong by MDC Architects has had the ceiling lifted to expose all the roof timbers and increase the height of the space. Megalong by MDC Architects features a timber battened lined fence and gate to the rear laneway with climbing plants that spill out of the fence