This house for clients who relocated to the coastal town of Margaret River is adjacent to national parkland, and enjoys vistas stretching 180 degrees across the Indian Ocean.

Responding to the steep site, we designed a series of pavilions that step down the block, and are tied together by a slender roof plane. The central entry performs as a gallery, entertaining and reading space, and a place to watch the surf. It also functions as an operable space to assist passive ventilation throughout the lower floor spaces.

Each of the pavilions has been treated differently: two timber-clad volumes protrude through the roof plane to the east – one contains the generous open living and entertaining space, the other is the private main bed and ensuite.

A third volume contains the library, which plays with spatial, textural, material and light qualities. The fourth and final pavilion houses the guest bedrooms, which stretch downwards towards the existing Red Gums at the west of the block.

We aimed for an aesthetic that is both raw and contemporary, using materials such as timber, masonry blockwork, weathering steel cladding which express their natural qualities. This palette highlights the juxtaposition between the four different pavilions, which come together in the entry gallery space.

 

Status: Completed 2016

Project Type: Homes – new build

Client: Private

Materials: Timber, Masonry, Colorbond Steel, Weathering Steel

CREDITS:

Architecture – MDC Architects

Landscape – Pullyblank Landscape Architect

Builder – RK Brine Master Builder